A fantáziadús mesevilágban íródott történetek általában egy erdőszélén álló kedves házikóból indulnak el. Képzeletbeli kerekerdő árnyas fái között, egy lágyan csörgedező patakparton, ahol a szomszéd nénike épp’ hamuba sült finomságot szed ki a fatüzelésű kemencéből. 
Első hallásra ezek nagyon álomszerű sorok, szinte túl idillikusak is. Sőt, a mai, modern világunktól nagyon távoli képnek is tűnhetnek.
Viszont ha hiszitek, ha nem – akkor is van ilyen …. ilyen otthon igenis létezik a valóságban!

Elhoztam Nektek most Juhász Péter és kedvese, Emőke meghitt történetét: miközben olvassátok cikkünket, közben nézzétek meg alaposan otthonukról készült képeiket – melyből csak úgy sugárzik a harmónia.

Párommal, Emőkével 2013-ban kerültünk Felsőhámorba, teljesen új életet kezdve. Sűrűn túráztunk a környéken és csak csodáltuk ezt a mesebeli tájat. Az erdőket, a patakokat, a Hámori-tavat, a Palotaszállót, Massát, Fazola örökségét…
Egyszer megálltunk egy vadregényes, elgazosodott kicsi ház előtt, amelyről azonnal látszott, hogy történelme van. A házikó éppen nem a legjobb arcát mutatta, hiszen elhagyatott volt, nélkülözte a dolgos, szerető kezek gondoskodását. Ahogy megláttuk, elkezdünk álmodozni róla, milyen is lehetne benne élni. Még aznap délután ráakadtunk a hirdetésekben, hogy éppen kiadó…
Alig akartuk elhinni!
Felvettük a kapcsolatot a tulajdonossal, megegyeztünk, kitakarítottuk, tele ültettük virággal a kertjét és beköltöztünk. Kiderült róla, hogy közel 100 éves, és fénykorában cukrászdaként működött, ahol a Garadna és Szinva patak összefolyik. Hatalmas volt a boldogság a szívünkben, csak egy dolog árnyékolta be, hogy nem a mi tulajdonunk … Többször megkérdeztük a tulajdonost, de határozottan jelentette ki, hogy nem adja el, és előbb-utóbb el kell majd hagynunk ezt az édes otthont. Közben körbejártuk a település minden házát, szó szerint mindet, ami szóba jöhetett volna a jövőnkre nézve. Amit tudtunk, az annyi volt, hogy itt akarunk maradni a faluban, de valahogy nem jutottunk sehogy sem előbbre.

Mikor már az elkeseredés határán voltunk, akkor felvetődött, hogy velünk szemben van egy telek, ami ugyan nem eladó, dehát mégiscsak ott volt…
Feltettünk mindent egy lapra, és megkerestük a telek tulajdonosnőjét. Elbeszélgettünk vele, és elmeséltük, hogy mennyire imádjuk Hámor minden zegét-zugát. Viszont jelenleg már nincs más alternatívánk, és arra gondoltunk, hogy nekünk tökéletes lenne az ő telke. Bár tudjuk, hogy nem eladó, de azért szeretnénk, ha mégis elgondolkozna azon, hogy esetleg eladná számunkra.

Két héttel később telefonált, hogy kapott egy nagyszerű ajánlatot egy lakóparki lakásra, és pont az általunk felajánlott összegre lenne szüksége, így hát áll az alku.
Kitakarítottuk a domboldalt, tervezgettünk, rajzolgattunk, megint virágokat ültettünk. Majd egy kedves gyermekkori gödöllői barátomat kértük meg, hogy segítsen megtervezni az otthonunkat. Az első terve is ragyogó volt, beleszerettünk, de a költségvetés nem engedte, hogy abba belekezdjünk. Amikor megkértük, hogy tervezzen másikat, akkor az már nem fért bele a naptárába, de elővett egy papírlapot, és kézzel felvázolt egy elgondolást egy kéttestű – kissé elfordított nyeregtetős házikóról, amibe mi azonnal bele is szerettünk.

2018. májusában kezdtük az építkezést, és ebben az évben már itt állítottunk karácsonyfát! Hihetetlen élmény volt!
Ahogy nőttek ki a földből a falak az szemlélődők nem értették, hogy hogyan fog kinézni itt ez a ház egészen addig, amíg rá nem került a tető és meg nem kapta a végleges formáját. Két egymás mellé épített kis parasztház, összekötve. Az volt a célunk, hogy aki erre jár, az ne tudja eldönteni, hogy ez itt áll vagy 80 éve, csak felújították, vagy teljesen új. Hát, úgy gondoljuk, hogy ez sikerült… 

Lelki fájdalom… hogy reggelente ott kell hagyni, és be kell jönni Miskolcra dolgozni.
Kedvenc időtöltésünké vált a ház körüli tennivalók elvégzése. Emőke imádja a levendulát, ami igen jól érzi itt magát. Szépítgetjük, építgetjük a környezetet, és közben sorra begyűjtjük a méltató dicséreteket. Végtelenül boldogok vagyunk itt. 

Mi a véleményed erről az otthonról? Beköltöznél? Mi tetszik benne a legjobban?

Amennyiben szeretnél még több hazai otthonba és kertbe bepillantani, akkor iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz felületeinkhez! 
Facebook oldalunk: A vidéki Ház
Csoportunk: A vidéki Ház – közösségi csoport
Posztolj, véleményezz, kérdezz bátran!