Mai hazai otthontúránkban egy nagyon különleges építészeti megoldással készült házat szeretnénk bemutatni.
Házigazdánk, Németh Csaba mesél a dombház koncepciójáról:
Egy kicsit újragondoltuk a hobbitházat, ezért földszintes, kör alakú ház mellett döntöttünk, zöldtető kialakításával. Fontos volt számunkra, hogy világos, jól szigetelt, ideális beosztású házat építsünk. A kivitelezés során többségében természetes anyagokat használtunk. Minden helységben van ablak, fénycsatorna vagy felülbevilágító. Fűtésünket, mely padlófűtés, levegő-hőszivattyúval oldottuk meg, a használati melegvizet is így állítjuk elő. Kiegészítő fűtésnek a ház közepére egy szép cserépkályhát építtettünk. A friss levegőről hővisszanyerős szellőztető berendezés gondoskodik.

A belső hőmérséklet egész évben 22 – 24 °C fok között mozog, páratartalom 45 – 55 % között van. A házban szűrt kútvizet használunk, a szennyvizet bioemésztőnkben baktériumok bontják le, amit aztán a kertben a növények felhasználnak. A napelemeknek köszönhetően nincs rezsink. A kertben lévő tó nem csak dísz, nyáron fürdésre, télen, ha befagy korcsolyázásra használjuk. Tavunkban is baktériumok gondoskodnak a jó vízminőségről. Jó időben a nyári konyhában főzünk, így bent a házban nincs ételszag.

Kertünket három részre osztottuk, a díszkert mellett gyümölcsfás területet alakítottunk ki kiemelt zöldségágyásokkal és egy ritkán kaszált vadvirágos méhlegelővel. Próbálunk elmenni az önellátás felé, ezért már vannak tyúkjaink, most építjük a fürjeknek és a nyulaknak a házat. Reméljük, hogy mások is ezt a természetkímélő építkezési módot fogják választani. Szívesen segítünk.

Láttál már dombházat élőben? Érdekel, hogy nézhet ki belülről?

A képeket készítette : Bence Német
Amennyiben szeretnél még több hazai otthonba és kertbe bepillantani, akkor iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz felületeinkhez! 
Facebook oldalunk: A vidéki Ház
Csoportunk: A vidéki Ház – közösségi csoport
Posztolj, véleményezz, kérdezz bátran!