Lehet sütő, lehet lopó, lehet csillag, de akár istengyalulta is. Lehet narancs, zöld, cirmos vagy fehér. Lehet ehető, de lehet ehetetlen is. Készülhet akár fából, papírból, műanyagból, de még egy kiszuperált zokniból is. Annyi bizonyos, hogy ilyenkor érik… Na, mire gondoltam?

Igen, a TÖKRE!

Az egyik legtartósabb termés, ami ősszel nagy tömegben érik, így hát dekorációnak is előszeretettel használjuk. S ha annak használtuk, utána még meg is ehetjük! 😉

A tökdíszek megszámlálhatatlan fajtáival találkozhatunk. Bármit készíthetünk belőle, csak a fantáziánk szab határt neki.

Manócska világító tökháza

Cikkünkben elsősorban nem a legközismertebb fajtájával fogunk foglalkozni, amellyel minden második háztartásban találkozhatunk október táján. De ki nem hagyhatjuk, hiszen ehhez nem szükségeltetik más, mint maga a tök – bár az igaz, hogy csak szép, megtermett állapotában…

És ha már a dundi tököknél tartunk, egy apró, “történelmi ” adalék leginkább azoknak, akik a még televízió hőskorában gyerekeskedtek: annak idején, amikor hazánkban említésre se méltatott, imperialista szokásnak tekintették az amerikai Halloweent, Manócska Mazsolájával pont egy ilyen megtermett, belülről kivájt, ablakokkal is ellátott világító tökben lakott… 🙂

Lássuk meg benne a szépet

Vonatkoztassunk el Manócskáék lakosztályától, és egy egyszerűnek tűnő dekorációs tippet vegyünk górcső alá, melyhez nem kell kézügyesség, “csak” jó szem és arányérzék. A tök különböző fajtáit használhatjuk erre a célra kertünk egyéb terméseivel, szárított virágokkal, cserepes növényekkel, kimustrált bútorokkal, vintage kiegészítőkkel kombinálva.

Ezek a kompozíciók jól mutathatnak akár a kertünk egy eldugott zugában, természetes környezetben, de akár a teraszon vagy a lakásban is.

Ha nem termett, hát teremtsük meg mi

Kézügyességtől és jártasságtól függően papírból, műanyagból, textilből egyaránt készíthetünk magunknak tököcskéket. A legegyszerűbb talán a boltban is beszerezhető hungarocell tökforma, melyet akár egyszerűen ki is festhetünk: és persze nem szigorúan narancssárgára.

Ezek a hungarocell műtökök – de akár az igaziak is – textillel fel is öltöztethetők.

És az igazán tökös változatok…      

Ezekhez kell már némi jártasság a kézimunka terén. A tök teste készülhet egy zsákocskává kialakított tetszőleges textilből, melyet rizzsel, babbal, poliészter golyócskákkal kitömünk, majd a tök formát fonallal, madzaggal, szalaggal alakítjuk kis szakaszokra bontva a tököcskénket. Ez lesz az alap. A tök szára pedig készülhet kertünkből vett ágacskából, parafából – esetleg szintén textilbe öltöztetve. Ezután pedig jöhet a díszítés: gyöngyökkel, flitterekkel – kinek-kinek ízlése szerint.

Ami a cikk íróját illeti – bár dolga lenne, hogy pártatlan maradjon – erősen kikívánkozik belőle, hogy a legütősebb – pardon: legtökösebb – változatnak a finom kézimunkával készülteket tartja…

Hozott is rá példát Nektek bőven… 🙂

Neked melyik jön be a legjobban?

Amennyiben szeretnél még több hazai otthonba és kertbe bepillantani, akkor iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz felületeinkhez! 
Facebook oldalunk: A vidéki Ház
Csoportunk: A vidéki Ház – közösségi csoport
Posztolj, véleményezz, kérdezz bátran!