Varga Liza és Zsiga Gábor Pest megye legkisebb településén, a festői Váckisújfalun élnek, a természet lágy ölén. Rönkházukba, mely az erdő közvetlen közelében áll, egész ősszel behallani a szarvasbőgést.

Egyes életutak közösnek indulnak, aztán más irányt vesznek. Ilyen Lizáék és barátaik története is. Liza és Gábor csak barátaikat követték ide, az erdő mellé, és azt tervezték, hogy a szomszédos telket veszik meg, és közös vállalkozásba fognak. Az élet azonban máshogy rendezte a dolgokat, a barátok továbbálltak, Lizáék pedig – akik időközben beleszerettek a környékbe – maradtak, és nem a szomszéd telket vették meg, hanem barátaik otthonát.

A ház eredetileg egy hagyományos, tornácos parasztház volt (az eredeti felállásban tisztaszoba – konyha – kamra beosztással), melyet megtoldottak L alakban három helyiséggel. Gábor és Liza így vásárolta már meg az ingatlant, majd a 130 nm-es alsó szintre egy belső kétszintes rönkházat húztak rá, hogy kétgenerációs otthonként használhassák. A sors iróniája, hogy az alsó szint – mely teljes felújításra szorult – később lett kész, mint az új, a rönkökből készült felső. Ide Gábor édesanyja költözött be.

Bár ebben-abban külső szakember segítségét vették igénybe, a legtöbb munkát az összeszokott páros végezte: villanyt szereltek, fűtéscsöveket raktak le, nem riadtak meg semmitől.  

A hídépítő Gábor keze alól kerültek ki maguk a tervek is, és természetesen – hogy is maradhatna ki a repertoárból – egy nem is olyan aprócska hidacska, mely kovácsoltvas korlátjával kecsesen ível át a nappali felett, összekötve a két felső szobát. Liza pedig – hiszen lakberendező – bútorokat festett és újított fel, és e szebbnél szebb darabokkal rendezte be és csinosította otthonukat, melyről talán nem túlzás azt mondani: immár maga a földi paradicsom…

Na, halljátok már a szarvasbőgést?

Amennyiben szeretnél még több hazai otthonba és kertbe bepillantani, akkor iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz felületeinkhez! 
Facebook oldalunk: A vidéki Ház
Csoportunk: A vidéki Ház – közösségi csoport
Posztolj, véleményezz, kérdezz bátran!