Zsófi ízig-vérig bakonyi lány. Annak vallja magát, és az is maradt. Bár földrajzilag már egy ideje nem ott él, mégis a Bakony az igazi otthona.

Tóthné Zöld Zsófia 2005-ben talált élete párjára és követte őt szülőfalujából Komárom-Esztergom megyébe, oda, ahova férjét munkája, földje, gazdasága kötötte. Bár Zsófi új otthona sincs túl messze a Bakony vidékétől, bakonyi jellegű parasztházat itt bizony nagyítóval keresve se talál az ember lánya. Pedig Zsófi szíve szülőföldje jellegzetes lakóházai iránt sajgott: és mivel zsebre mégsem vághatott egyet, hogy magával hozza, férjével úgy döntöttek, hogy felépítik maguknak  itt, a Vértes lábainál.

2017-re meg is épült a Bakony falvak hangulatát idéző, új építésű parasztház, melybe Zsófi férjével és három gyermekükkel be is költözött.

A Bakony vidékén egyébként már igen korán, a 18. században javarészt kőből építkeztek, hiszen a környéken elég sok tehetős kisnemes lakott, akik egyben szőlőgazdák is voltak. Házaik jellegzetes ismertetőjegye volt az udvar hosszában futó tornác, no és a ház végében található pince. Ilyen hangulatos tornác kíséri végig Zsófiknál is a belső udvart.

Zsófi ízig-vérig bakonyi házába nagyszüleit, dédszüleit is egy-egy tárgy erejéig magával vitte. Helyett kapott itt a dédimama tálja, a nagymama háziáldása, egy százéves csipkefüggöny a szülőfalujából, Padragútról és egy Bonanza tálalószekrény is, melyet Zsófi férjének nagyszüleitől örököltek.

Zsófi és családja így végre igazán otthonra lelt: egy falatnyi Bakonyban a Vértes lábainál.

Ugye, Te is érzed az igazi otthon ízét?

Zsófi személyes blogján további témába illő képeket is találtok.

Amennyiben szeretnél még több hazai otthonba és kertbe becpillantani, akkor iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz felületeinkhez! 
Facebook oldalunk: A vidéki Ház
Csoportunk: A vidéki Ház – közösségi csoport
Posztolj, véleményezz, kérdezz bátran!