Ópusztaszer és Szeged szomszédságában, egy apró városka, Kistelek határában található Hatvani Marika kertje. Bár az utcáról nem igen látni, hogy a hátsó kert mit is rejt, de mi eláruljuk Nektek: itt tündérek laknak, és igen, itt nap, mint nap csodák történnek.

Marika tősgyökeres kisteleki lány, akit ugyan az élet 20 évesen más vidékekre csábított, két évtized után azonban visszatért ide, szülőfalujába – immár felnőtt lányával, aki akkoriban kezdte az egyetemet. Nehéz és magányos idők jártak akkoriban Marikára, de – szülei példájából merítve – mert álmodni magának egy új életet.

Marika nemcsak a házat és a kertet hozta rendbe, de reggeli kávézás közben újabb és újabb csodás és merész ötletek pattantak ki a fejéből, melyeket szép sorjában meg is valósított.  Így álmodta meg magának a búboskemencéjét, a kerti tavacskáját a sárgabarackfái tövébe és magát a Tündérkertet, amely nagyon sokak számára jelent azóta is feltöltődési, kikapcsolódási lehetőséget.

Bár magától tanulta a sütést, főzést, Marika sikeresen idézi meg nagyanyáink ízvilágát. Portáján nap mint nap sül valami illatos a kemencében és rotyog valami ízletes a tűzhelyen. Eleinte termelői piacot üzemeltetett, ma már azonban rendezvényeket szervez, és adja tovább tudását a tőle tanulni vágyóknak.  Tanítja a kenyérsütést – hagyományos fateknőben, kézzel, kovásszal dagasztva,  kemencében, szeretettel sütve.

Arra bíztat mindannyiunkat, hogy merjünk álmodni, mert ha valami igazán jót és nagyszerűt akarunk csinálni, fentről is kapunk hozzá segítséget. Tőlünk csak az elkötelezettséget és szeretetet várják hozzá.

Tündérkert egy aprócska sziget ebben túlhajszolt, embertelen világunkban -sok-sok szeretetből és megannyi finomságból. Kapuja mindenki előtt nyitva áll, aki egy ízes falatra, egy jó szóra vagy némi útmutatásra vár, hogy merre induljon tovább az élet kanyargós ösvényén…

Ráadásként pedig Marika kedvenc süteményének receptje

Töpörtős-szilvalekváros papucs:

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2dkg élesztő morzsolva, pici só, 10 dkg cukor, 10dkg vaj, 2 dl tejföl, 4 tojás sárgája…

És Marika szavaival a továbbiak:

Összegyúrom a tésztát, majd pihentetem. Amíg pihen, addig hozok a kamrából egy üveg finom házi szilvalekvárt és kb. 20 dkg darált töpörtyűt. A megkelt tésztát kinyújtom, és vékonyan megkenem a szoba hőmérsékletű töpörtő krémmel, utána kettőbe hajtom, és ismét megkenem. Hajtogatás után pihentetem, majd elnyújtom és kockákra osztom. (Ha kemencében sütitek, nem érdemes kicsiket készíteni, mert könnyen megégnek, inkább 10x10cm-esekre osszátok.)

A közepükbe egy-egy evőkanál szilvalekvárt helyezek, és ellentétes szélükkel összecsípem, ahogy a fotón látjátok. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, és újra kelesztem. (Nem kell megkenni a tetejét.)

Óvatosan süssétek nagyjából 30 percig.

Jó étvágyat hozzá!

Egyszer, ugye Ti is a vendégei lesztek?

A Tündérkertről részletesebben Marika Facebook-felületén olvashattok.

Amennyiben szeretnél még több hazai otthonba és kertbe bepillantani, akkor iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz felületeinkhez! 
Facebook oldalunk: A vidéki Ház
Csoportunk: A vidéki Ház – közösségi csoport
Posztolj, véleményezz, kérdezz bátran!