Gondolkoztál már azon, hogyan rendezd be otthonod belső tereit provence-i stílusban? Ha esetleg igen és nem tudod, hogy merre indulj el, akkor most számodra ez egy tökéletes cikk lesz. Pontosan úgy, mint Dorota és Robert lengyel mazuriai otthonában – mesélő régiségeket, pasztellszínekben pompázó szöveteket, antik kerámiák, virágzó levendulák és sok arany keretet festett.

Hogyan rendezzünk el egy házat provence-i stílusban?

Dorota és Robert kifejezetten azért építettek házat a lengyel Mazúriában, mert a háborítatlan nyugalmat keresték. Varsó közelében éltek korábban, családjuk három gyermekkel bővült. Hétköznapokon ügyvédnőként és mérnökként teszik a dolgukat. Számos intenzív és élményekben gazdag nyaralás után, úgy gondolták, hogy végre ideje a megélt szépségeket saját falak mögé rejteni. Szükségesnek érezték, hogy a saját helyüket megtalálják végre, ahol elmerülhetnek a természet szépségeiben pillanatokra és bármikor, amikor kilépnek az otthonuk ajtaján.

Sokáig keresték a megfelelő helyszínt terveik megvalósításához. 
Nagyon határozott elképzelésünk volt! – mondja Dorota. – Szerettük volna álmainkat megvalósítani Mazúriában, melyet mindenképpen egy tó mellé terveztünk. 2013-ban rátaláltunk egy elgazosodott és elhanyagolt földdarabra, mely közvetlenül vízpart mellett helyezkedett el. A férjem, Robert megtervezte, hogy a telek külső adottságait miképpen lehet a legeslegjobban kihasználni – ezen tervek alapján került kivitelezésre a medencénk, a fedett teraszunk és a mólónkhoz készült lépcsősor, melyek használt vasúti talpfákból készültek.

A ház külső terveinek egyeznie kellett a helyi fejlesztési feltételekkel, vagyis téglalap alakú kialakítás és a vörös cseréppel fedett nyeregtető volt a kritérium. 
Innentől pedig már a tulajdonosok ízlése és stílusa vette kezébe az irányítást. Ők egy olyan kúriára vágytak, amelyeket megpillanthatunk Dél-Franciaország kellemes tájain kirándulva. Ihletet maga Dorota adta, mert megállíthatatlanul beleszeretett a provence-i stílusba. Fából készült spalettákról álmodott az ablakokon, mint egy pajta ajtók, és rengeteg virágzó levendulatőről a ház körül.

Szépséges lélekkel berendezett belterek: a nappali és a konyha provence-i stílusba álmodva

200 m2-en alapterületen és szintenként található helyiségek:
a földszinten egy kandallós nappali, konyha, étkező és két fürdőszobás vendégszoba,
az emeleten – négy hálószoba, egyenként egy apró fürdőszobával. 
Ezen kívül az alagsorban – nyári konyha, szauna és mozi szoba.

A szoros határidő nagy kihívást jelentett. Az építkezés 2013 októberében kezdődött, és a tulajdonosnak az volt a terve, hogy jövő nyáron már itt szervezzék meg a legkisebb lányuk keresztelőjét. 
Ezért számos kompromisszumot kellett hozniuk. Például a padló nem fa, hanem csempe vagy szőnyeggel borított. Bútorokat és lakberendezési tárgyakat online áruházakban és az antik árveréseken szerezték be.

Színek provence-i stílusban: bézs és pasztell árnyalatok varázsa

A ház tele van fénnyel nemcsak a nagy ablakoknak, hanem a színeknek is köszönhetően. A provence-i stílusú belső tereket általában kedvelt bézs szín uralokodik, mely egyszerre sugall nyugalmat és eleganciát.
Dorota önállóan átfestette a régi bútorokat és az új dolgokat is erre a színre, például szürke álló lámpákat és virágcserepeket. 
Nem is beszélve a fehér IKEA konyhájukról , amelyet szintén bézs krétafestékkel borított be és viaszolt.
Minden kárpitozott bútoruk természetes színű lett.

ITT tökéletes minden – közhelyként hangzik – ám valahogy itt lassabban telik az idő és valóban így érezzük. – mondja Dorota. – Annyira jól elvagyunk, hogy alig mozdulunk ki, hiszen itt minden csodás pillanatot megkapunk – kívül és bent is egyaránt.

Mi a véleményed erről az otthonról? Beköltöznél? Mi tetszik benne a legjobban?

Amennyiben szeretnél még több külföldi és hazai otthonba, kertbe bepillantani, akkor iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz felületeinkhez! 
Facebook oldalunk: A vidéki Ház
Csoportunk: A vidéki Ház – közösségi csoport
Posztolj, véleményezz, kérdezz bátran!

Forrás: weranda.pl