Látva a körülöttünk zajló események kiszámíthatatlan láncolatait, úgy döntöttem, hogy virtuálisan bekopogtatok általam kiválasztott alkotói műhelyek ajtaján. Az ott készült kézműves csodákat alaposabban bemutatom. Sorokban öntöm az általuk megélt történeteket és érdekes sorsfordulatokat. Mindezt úgy, hogy a képek által érezzétek is ennek a meghitt hangulatát és melegségét. Mögé tudjatok tekinteni a színfalaknak, hiszen az érdemi munka ott történik és valóban picit jobban megismerjétek Őket, mint Alkotót, mint Ötletgazdát, mint Művészt, mint Embert.

Most Rózsakerti Anita áldásos lélekkel felruházott szobrait tekinthetitek meg és olvashattok alázatos kreativitásáról és szívbeli alkotókedvéről. Teret engedek, hogy lássatok a mosolyokból elkészült szobrai mögé, mely harmonikus és érzelemdús képzeletvilágának térbeli kivetülése.

1. Bemutatkoznál kérlek?

Ki is vagyok ebben a nagyvilágban? Rózsakerti Anita agyagszobrász

Már születésem óta hordozom az agyag szeretetét. Az anyai dédapám fazekas volt Hódmezővásárhelyen, így a génjeimben örököltem az agyag iránti mélyről fakadó szeretetemet. A fekete kerámia mesterségét Mohácson Molnár József műhelyében tanultam, az akkor már nagyon idős Kulutácz Mátyás fazekasmestertől. A mázazást Villányba az Palotás Béla-Ábrásits Mária műhelyében sikerült kitanulnom.
Maga a korongozás volt az alapja – az igazi szerelemnek – a korongozott szobrászatnak, amelyet Kovács Margit munkája lobbantott lángra bennem már kisgyerekként. Tőle sajnos nem leshettem műhelytitkokat, így önmagam képeztem autodidakta módon.
Szalántán jött létre az első önálló műhelyem 22 éves koromban, de még évekig váratott magára az igazi korongozott szobrászati vonalam. Rengeteg dísztárgy készítése előzte meg. Az első komolyabb próbálkozásom már meghozta a saját közönségemet, támogatóimat, amelyért hálás vagyok a (nevelőfalum) Beremendnek, családomnak, barátaimnak, vásárlóimnak. Akiknek azóta is folyamatosan megmutathatom miként változik a tudásom, fejlődik a kezem között az agyag.
Munkáim kiállításokon, galériákban és az otthoni műhelyemben most is megtekinthetőek.

2. A személyes történeted jelene. Hogy is vagy tulajdonképpen?

A saját otthonomban van a műhelyem. Idén indítottam az útjára. 

Az új idők nekem is tartós változtatásokat hoznak az életembe. Nem elég már kiállításokon, galériákba, boltokba bemutatni a munkáimat.
Az újabb megújulás a Moving ART Gallery  (Mozgó Művészeti Galéria) jelenti. Az autóm ilyenkor átalakul, így házhoz megyek.
Kerámia munkáim mellett megmutatom még Bozsánovics Bianka kerámia ékszereit és kedves festőnő ismerőseim lenyűgöző festményeiket (női vonal mindenképpen). Festett bútorokkal és egyéb érdekességekkel bővült már a kínálatunk. Mind az autómban vannak biztonságosan elcsomagolva.  

Így a vásárlónak sokkal jobb lehetősége van ahhoz, hogy a saját környezetében tudja kiválasztani és összeilleszteni az ízlésének megfelelő alkotásokat. Moving ART Gallery bárhol megjelenhet, ahol kíváncsi, leendő érdeklődők vannak jelen, összejöveteleken, előadásokon stb. ahová csak meghívást kapunk. 

Szívesen eleget teszek és fogadom a felkéréseket. 

3. A termékek kiknek is szólnak leginkább?

Hát mindenkinek, de főleg azoknak akik az én alkotásomat szívesen otthonukba nézegetik 🙂

4. Általában az alkotó a saját életútján képes visszatekerni egy bizonyos forráspontig, amikor megszületett maga az alapgondolat, mely erre a jelenlegi útra terelte. Nálad ez miként is történt?

Nyolcadikos rajz órán a tanár megjelent egy piros műanyag lavórral a kezében. Ebben a hatalmas nagy bucniban agyag volt.
Amit megérintettem azonnal tudtam és éreztem azt, ahogyan az agyag a véremben vággyá alakult át. Legbelül már akkor felcsendült egy halk hang: “Művész leszel, az agyag művésze.” 

5. Milyen családi hagyományok, minták és értékek kísértek vagy támogatták a kijelölt alkotói utadat?

Az én szüleim a maguk módján támogatták szívvel és lélekkel, sőt hálás vagyok a sorsomnak, mivel a mai napig az életem részei. Ezáltal ők szervesen benne vannak a munkáim létre jöttében.

6. Melyek azok az egyedi stílusvonások, vizuális jegyek, amelyek legfőképpen jellemzi a termékeket?

Kislányként már az álmaimban szobrokat korongoztam, példaként Kovács Margit munkássága állt. Voltak csodás mestereim, akik a korongozás alapjait megtanították számomra, de igaz ,,szobrásszá” önmagam által váltam. Sokan használjuk ezt a alkotói technikát, de úgy vélem, hogy

,,a világon senki nem nyavarja úgy meg a korongozott szobrot mint én”. 

40 éves időtartam, hogy az agyag a kezeim közé került.
Voltak közben kihagyott évek is, de mindig visszatértem erre az útra, mert ez vagyok én legbelül: egy folyamatosan formálódó, megújulni képes anyag. Ez vagyok én… az agyagszobrász 🙂
Mi több… Az agyag szerelmese vagyok!

7.  Hol lehet elérni téged? Hol lehet tőled vásárolni/rendelni?

Szobrokba, disztárgyakba megálmodott világom méltó helyre talál a szépet és az ízlést kedvelők otthonában. Vásárlóim, gyűjtőim sok szeretettel mesélnek arról, hogy miként tölti meg lakásukat a babáim puszta jelenléte. A korongozott szobraim, dísztárgyaim sok évig sikert hoztak kiállításokon és galériákban.
2020-as év számomra is újulást hozott, szobraim már fehér agyagból készülnek és nem csak korongozva. Izgalmas lehetőség, hogy színesebb, fantáziadúsabb formát adhatok a munkámnak. 

Képzeld el, hogy milyen kedves ajándék lehet akár önmagadnak is. Minőségét és értékét a sok év művészeti utam megtapasztalása adja.

Munkáim és alkotásaimról folyamatosan tájékozódhatok a Facebook oldalamon: https://www.facebook.com/rozsakertianita/

Megvásárolható szobrain ezen a linken megtekinthetőek: https://rozsakerticeramica.blogspot.com/

8. Mi tesz téged elégedetté ebben az alkotási folyamatban?

NEKEM MI A CÉL?
Sokan úgy mutatkoznak be művészként, hogy ,,Nekem az a célom, hogy te jól érezd magad az én alkotásomtól”.
Nekem az a célom, hogy a  bennem lévő ,,vágy az alkotásra” valami olyant meséljen el, ami valóban meg tudja érinti a szemlélőjét. 
Számára úgy átadva és agyagba zárva mindazt, amelyet közben én magam megélek az alkotása közben.

Régen egy kiállításomon egy kedves gyűjtöm azt mesélte, hogy nevet adtak a szobromnak, és a család köszön neki amikor hazatérnek.

Ó! Gondoltam ez is csak egy fura ,,Csodabogár!” 🤭
De már én is megtanultam azt, amit ő akkor számomra el akart mondani. Ha a szobraimmal sűrűbben képes vagy szemkontaktusba kerülni vagy esetleg napjában többször rápillantasz, akkor ,,szólnak hozzád”… Mesélni fognak neked! Egy tükörben még a mozdulatuk is tovább igézi a szemedet, mert sajátos történetük van. Na nekem ez a cél! Mesélni neked! Mivel mint minden művészt engem is önkifejezési kényszer motivál, hogy így érjek el hozzád. Intenzív szenvedély kell az élethez, olyan, amely képes mást is elérni!  😀
Mégis vannak olyan szobraim, amiket már pénzre sem cserélnék.
Várják a nagy elmesélést az útjukról, hogy én, hogy voltam képes megteremtésüket tökéletesíteni. 

9. Melyik termékre/ötletre vagy a legbüszkébb?

Beremendi Megbékélés kápolnában az állandó kiállításomra. Nagyboldogasszony tiszteletére készült alkotásom.
Nagyon szép történet amivel elmesélem ezt a hagyományt, tudást a magyarság ős vallásából. 

10. Milyen további tervet vagy ötletet szeretnél még megvalósítani?

Művész társaimmal közösen szalon hangulatot vinni otthonokban, klubokba stb. Ha már kiállítások nem lehetnek, kisebb csoportoknak zenével, versekkel, előadókkal, kisebb bemutatókat tartani festmények, szobrokkal, az erre érdeklődőknek.

Alkotsz? Kézműveskedsz? Érdekelne egy ilyen típusú megjelenés?
Riportra jelentkezni lehet: andrea.valentinyi@avidekihaz.hu

Amennyiben szeretnél még több hazai kézműves ajtaján bepillantani, akkor iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz felületeinkhez! 
Facebook oldalunk: A vidéki Ház
Csoportunk: A vidéki Ház – közösségi csoport
Posztolj, véleményezz, kérdezz bátran!