Látva a körülöttünk zajló események kiszámíthatatlan láncolatait, úgy döntöttem, hogy virtuálisan bekopogtatok általam kiválasztott alkotói műhelyek ajtaján. Az ott készült kézműves csodákat alaposabban bemutatom. Sorokban öntöm az általuk megélt történeteket és érdekes sorsfordulatokat. Mindezt úgy, hogy a képek által érezzétek is ennek a meghitt hangulatát és melegségét. Mögé tudjatok tekinteni a színfalaknak, hiszen az érdemi munka ott történik és valóban picit jobban megismerjétek Őket, mint Alkotót, mint Ötletgazdát, mint Művészt, mint Embert.

Most Melegh Andrea selyemfestő alkotásai kerülnek nálunk fókuszba, ahol életre kelnek a színek, és a formák. Magukba szippantva azt kiáltják a világba: örülj a pillanatnak! Hol apró manóházak, hol indás–tekergős fantáziavirágok, máskor a tengeróceánok mélyvilágának albérlői vagy az őszi–tavaszi virágoskertek lakói közvetítik a derűt és a jókedvet.

1.  Bemutatkoznál kérlek?

Melegh Andrea vagyok Pécsett születtem, azóta is szeretett városomban lakom. 25 éves korom óta főállású vállalkozó, jelenleg a 20 éves családi mikrovállalkozásom ügyvezetője vagyok. Elváltam, két felnőtt lányom van.

Embléma- és arculattervezéssel, reklámgrafikával, dekorációval foglalkozom. A megrendelők felmerülő igényeit elégítem ki, hosszú távon dolgozom, sokaknak. Ők hozzák az ötletet, én hozzáteszem a gondolataimat és így sikerül valami újdonságot létrehozni, mindannyiunk megelégedésére.

2. A személyes történeted kezdete. Hogy is vagy tulajdonképpen?

A selyemfestés 13 évvel ezelőtt került az életembe. Azt szoktam mondani, hogy számomra ez csupán egy plusz technika, mert amit számítógépes tervezési munkám során alkotok, a formák, színek itt vannak az ujjaimban, csak a selymen kézzel festek, ecsettel, nem a számítógépen, egérrel. 

Annyiban nagyon is új kihívás, hogy amit alkotok, arra vevőt kell találnom.

Magam lepődtem meg a legjobban, amikor az első kiállításomon (2007 decemberében) már a megnyitón hat képem gazdára talált. Azóta mintegy háromszázharminc festményem kelt el. Hozzáértők szerint ez már túl sok is egy életműhöz. A tenger mélysége, az áramlás, a lebegés szinte minden képemen fellelhető, mivel profi búvár is vagyok és ez a könnyedség átjön a szemlélők számára. Mostanában több, nagyobb méretű festményt festettem, a Mecseken való túrázás, természeti élmények hatására.

3. Az alkotásaidról milyen visszajelzések érkeztek?

Sok egyéni és csoportos kiállításom volt már szerte az országban és Horvátországban is.

50 évesen olaszul kezdtem tanulni, hogy részt vehessek Milánóban az Artigiano in Fiera nemzetközi kézműves vásáron (2017). Az olasz vásárlóközönségtől teljesen elaléltam. Soha előtte nem árusítottam sehol közvetlenül a portékáimat, és az olasz mentalitás, ahogy rajongtak a selymeimért, magával ragadott. Ekkor hittem el valójában, hogy értékes dolgokat teremtek, a vevők vásárlása és elégedettsége bizonyította számomra, hogy jó úton haladok.

4. Milyen szélessé vált az alkotói palettád? Miként lehet ezeket a meseszerű selymeket megjeleníteni?

A kreatív énem segítségemre van, a festmények után sálakat, kendőket kezdtem festeni, később exkluzív táska–sál kollekciót álmodtam meg. A festett selymeimmel bevont naplók, albumok, dobozok készülnek folyamatosan.

Brandem neve: Setala, amely különböző árkategóriákban kínálja a vevőknek a termékeket. A legmagasabb, luxus kategóriához egyedi díszdoboz jár, ezzel is emelve az egyediséget, különlegességet.

2012 óta minden évben kiadok asztali és fali naptárakat a képeimmel díszítve. A fotózást, grafikai szerkesztést saját magam végzem. Készítek a képeimmel díszített bögréket, kitűzőket, kártyákat, képeslapokat. Próbálom kitalálni a vásárlói igényeket, illetve igényt generálni.

5. Foglalkozásokat és workshopokat is tartasz. Milyen tapasztalataid vannak?

Felkérésre tartottam az első workshopot, úgy 9 évvel ezelőtt, amely szintén nagy érdeklődést váltott ki.
Aztán sűrűsödtek a foglalkozások, havonta egy–két alkalomra.
2017-ben Pécsett a Művészetek Házában az egyéni kiállításom finisszázsaként tartottam az érdeklődőknek selyemfestést. Innentől kezdve három éven át, Pécsett, művelődési házakban, havonta ismétlődően. Gyerekektől a nyugdíjas korosztályig mindenkinek sikerélményt ad a selyemfestés. Hamar beteltek a férőhelyek, hónapokra előre lefoglalták az időpontokat a jelentkezők.

6. Itthoni sikeres foglalkozások már külföldi felkérést is generáltak. Hogy is volt ez?

Megkerestek, hogy Horvátországban, egy apró, inspiráló szigeten is tarthatnék selyemfestő tábort. 2017-től kezdődően, nyaranta, immár négy tábort vezettem Dalmáciában, Prvic szigetén. Az ott készült alkotásokat közös kiállítás keretében több helyen is bemutattuk. Nagy erő sugárzik az együtt kiállított munkákból.

A különböző helyszínekre való odajutás, pakolás, cipekedés során felmerült bennem az igény egy saját hely megteremtésére, ahol együtt alkothatunk, művészeti közösséget teremthetünk.

7.  Hol lehet elérni téged? Hol lehet tőled vásárolni/rendelni?

A Selyemfestő Kert címe: 7634 Pécs, Ürögi határút 66.

Honlapom: https://www.meleghandrea.hu
Selyemfestő Kert: https://www.facebook.com/Selyemfestő-Kert-100518811728121/?modal=admin_todo_tour
Setala oldala: https://www.facebook.com/Setala-Andrea-Melegh-silk-artist-323900631402280
Instagram: https://www.instagram.com/andreamelegh/

8. 2019 évben sorsdöntő lépésbe szántad el magad. Mesélsz erről is nekünk?

2019 nyarán lejárt egy életbiztosításom és azon gondolkodtam, mit kezdjek vele. Ekkor találtam meg egy telket közel ahhoz a házhoz, ahol lakom, a Mecsek nyugati felén, napsütötte dombtetőn. Madárcsicsergés hallatszott mindenfelől. Rögtön beleszerettem a helybe, bár akkor egy áthatolhatatlan, elhanyagolt szőlő volt még rajta. Beleálmodtam a saját Selyemfestő Kertemet! Úgy éreztem magam, mint a Napsütötte Toszkána c. film főhősnője. Elfelejtettem, hogy 53 évesen már nem szoktak építkezni, főleg nők, főleg egyedülállóként…

2019 őszén kitisztíttattam a területet, elültettem a gyümölcsfákat. 

A lányaim, telekszomszédaim, családom nem igazán hittek benne, hogy itt lesz valami, de én eltökéltem tudtam, mit szeretnék és folyamatos ötleteléssel, tervezéssel telt a telem. Méricskéltem, utánajártam az építési szabályoknak, kijelöltem a filagória és a faház helyét, építési vállalkozókat kerestem.

9. A Selyemfestő Kerted kezdete miként indult el?

2020 tavaszán pedig három hónap alatt – amíg mindenki más a vírussal volt elfoglalva – létrehoztam A Kertet! 

2020. június 13-án tartottam a megnyitót, azóta nagyon sokan jöttek már hozzám a városból és a környékről selymet festeni. Nyár elejére olyan barna volt már a bőröm és kiszőkült a hajam, hogy azt hitte mindenki, tengerparti nyaralásból érkeztem. Úgy telt a 2020-as, különleges nyár, hogy sokaknak adhattam át a selyemfestő mesterségbeli tudásomat, amit évek alatt tapasztalatból szereztem.

Ha jól belegondolok, valóban tengerparti érzés, kabócazene hallatszik mindenfelől, forróság van, de kellemes szellő lengedez, a vattacukor-felhők karnyújtásnyira úszkálnak az égen.

10. Milyen tapasztalatokkal és élményekkel zárod ezt az évedet?

Pont akkor, amikor nem tudtunk Horvátországba menni táborozni és az itthon nyaralást favorizálták, nekem itt van helyben a nyaralóhelyem. Valahogy ráérzek a dolgokra és szerencse kísér az életben. Kiszakadni a nyüzsgő városi forgatagból a természetbe, tanulni a lassulást, egyben alkotni valami egyedit – ez a tevékeny kikapcsolódás a fő célom. A napfény, a harapnivaló, tiszta levegő, kilátás a Jakab-hegyre, csönd, vadvirágok, felhőpamacsok… mind rávarázsolódnak a selymekre, amelyeket természetesen az alkotók haza is vihetnek. 

Külön érdekesség, amelyet a megnyitó után tudtam meg, hogy személyes visszaemlékezések alapján ezen a dombtetőn tenyésztették is az ötvenes–hatvanas években a selyemhernyókat. „Halványulnak az emlékek ennyi év távlatából. A hernyók nyüzsögtek és zabáltak. Aztán egyszer csak elkezdték a gubókat maguk köré tekerni. Majd amikor már mind betekert, jöttek értük és elvitték.” Az eperfaleveleket a főútról hordták fel naponta több alkalommal a szorgos tenyésztők. 

Óriási öröm számomra, látni a foglalkozásaim résztvevőit, miközben alkotnak. Ez volt a vágyam, sikerélményt adni, átadni a lelkesedést, az alkotás örömét.

Alkotsz? Kézműveskedsz? Érdekelne egy ilyen típusú megjelenés?
Riportra jelentkezni lehet: andrea.valentinyi@avidekihaz.hu

Amennyiben szeretnél még több hazai kézműves ajtaján bepillantani, akkor iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz felületeinkhez! 
Facebook oldalunk: A vidéki Ház
Csoportunk: A vidéki Ház – közösségi csoport
Posztolj, véleményezz, kérdezz bátran!