Az adventi koszorún található harmadik gyertya színe rózsaszín. Te tudod ennek az eredetét?
Most olvashattok három ritkábban hallott adventi érdekességet, hiszen a koszorún lévő gyertyák színe szimbolikus jelentőségű.

Az adventi koszorún hagyományosan három lila és egy rózsaszín gyertya van. A lila szín itt a bűnbánat, az önvizsgálat és a böjt színe – mely jól jelképezi azt, hogy maga az adventi időszak, – mint a húsvét esetében – nem pusztán a várakozás, hanem a böjt ideje is.
A koszorún lévő egyetlen rózsaszín gyertya az örömöt jelképezi, vagyis magát a Szűz Máriát szimbolizálja – és arra is utal, hogy a harmadik vasárnapon kevesebb hangsúlyt kap a bűnbánat.

A gyertyák egyenként is fontos üzenetet hordoznak. Az első lila gyertya: HIT, a második: REMÉNY, a sorban a rózsaszín harmadik: ÖRÖM, míg a negyedik gyertya: SZERETET szimbóluma.

Alkalmanként előfordul, hogy a koszorú közepére egy fehér gyertya is kerül, mely magát Jézus Krisztust jelképezi. Ezt a gyertyát csak a december 24-i éjféli mise után gyújtják meg.

Harmadik közös adventi vasárnapunkon ismét Hosszú-Bárdócz Éva gondolatai és képei köszönnek vissza.
Fogadjátok ismét sok szeretettel adventi üzenetét:

A békés tenger nem nevel ügyes hajósokat.

Öröm.
Hit, remény, szeretet. 
Ma az öröm gyertyáját gyújtjuk.
Mi is az öröm?

Szemantikailag nézve kedélyes lelkiállapot, de ha pontosabban szeretnénk körülírni, akadályokba fogunk ütközni.
Mennyi szinonímát ismerünk az örömre a boldogságon kívül? És mennyit ismerünk az ellentétes érzés, a bú, a bánat, a szenvedés kifejezésére?

Elgondolkodtató, hogy minél fejlettebb egy ember érzelmileg, annál érzékenyebb a szenvedésre, a kínra, de valahogy nem törvényszerű ez az örömmel. Azt mindannyiunknak tanulnia kell. Meg kell tanulni érezni, és legfőképp észrevenni azokat az ajándék pillanatokat, amiket adományként elénk sodor az élet, de ez csak úgy sikerülhet, ha nyitott szemmel, és főképp nyitott szívvel járunk! 

Ahogy egy közmondás tartja, a békés tenger nem nevel ügyes hajósokat. Ha semmiért nem kell megküzdenünk, belefásulunk a mindennapokba, azok csak eltelnek anélkül, hogy különösebb sikerélmény ért volna, anélkül, hogy valami újat teremthettünk volna, amilyen még soha előtte nem volt. Pedig az egyik legjobb örömforrás az alkotás, és most nem feltétlen a tárgyakra gondolok, sokkal inkább új helyzetek, új kapcsolatok létrehozására. A bizalom megelőlegezésére, segítség nyújtására és mindkettő elfogadására, mert az elfogadás is egy külön tudomány. Nagyon keveseknek megy. 

A hit, a remény a jóban, az egyensúlyban, hogy nem eshet örökké, mert ahol sötétség van, ott lennie kell fénynek is, olyan érzések, amikről könnyű megfeledkezni.

A karácsonyvárás számomra ezt jelenti. Várom, hogy megszülessen a testet öltött hit, a remény, a szeretet, és ez a várakozás valódi örömmel tölt el. 
Ez teljesen független a külvilágtól, a jelenkor eseményeitől, a politikától, a szomszéd hajszínétől. Bennem történik. 

Egyre közeledünk, és egyre nő a fény…Megláthatjuk egy mosolyban, egy csillogó szempárban, egy a párkányunkra reppenő cinkében, tárjuk kicsit nagyobbra a szívünket így, advent idején!

Ezúton kívánunk Nektek nagyon kellemes adventi vasárnapot!
Éva & Andrea

Imádod a közelgő ünnep varázsát? Hatalmába kerít a karácsony szelleme? Megérint az advent mesés hangulata? Jól tudsz fotózni és van egy kedves történeted is hozzá?

Nos, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és mi megjelentetjük a felületeinken!
Kinek lenne kedve hozzá?
marketing@avidekihaz.hu

Amennyiben szeretnél még több karácsonyi lakásdekorációs témában olvasni és nézelődni nálunk, akkor iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz felületeinkhez! 
Facebook oldalunk: A vidéki Ház
Csoportunk: A vidéki Ház – közösségi csoport
Posztolj, véleményezz, kérdezz bátran!