Hit. Remény. Öröm. Szeretet.

Elérkeztünk az utolsó, negyedik gyertyához, mely a szeretetet jelképezi. Hosszú-Bardócz Éva írása.

Tudom, nagyon nehéz év áll legtöbbünk mögött.
Anyagilag, lelkileg, fizikailag, mindenhogyan próbára tett bennünket 2020, és most Karácsony kopogtat. Mintha nem lenne elég bajunk, még ez is… 4 nap maradt, és semmi sincs kész, semmit nem vettünk meg, nem érezzük a hangulatot, elveszett a varázs. Mást sem hallottam az elmúlt hetekben.

Mindannyiunk számára mást jelent ez az ünnep, már tudom. Egy ideig azt gondoltam, hogy mindenki ugyanúgy éli meg, ahogy én, de tudomásul kell vennünk, hogy mindannyian más utat jártunk be, más van a -néha nem is kis-batyunkban.
Ilyen módon annyiféleképpen éljük át a karácsony igazi varázsát, ahányan vagyunk, hiszen nincsen két egyforma ember, hogyan lehetne két egyforma tapasztalás?

Ahogy a Fekete párduc című filmben elhangzott mondás tartja: “…nehéz időkben a bölcsek hidakat építenek, míg az ostobák falakat emelnek.”

És mégis, mi lehetne a híd, mely összeköt ennyi különböző embert?
A szeretet. A törődés. Az elfogadás. Hogy megértjük, nem az a természetes, ha mind beleférünk ugyanabba a skatulyába, sőt. 

Egy évtized alatt, mióta a közösségi médiában tevékenykedem, rengeteget tanultam az emberektől. A barátaimtól is, de még többet azoktól, akik nem a barátaim, és még csak jóakaróimnak se nagyon nevezhetném őket. Már egy jó ideje kifejezetten ügyelek arra, hogy én csak adjak…ha fizikailag, anyagilag nem is tudok, mert épp nekem sincsen miből, akkor adjak érzelmi, eszmei támogatást, törődést, gondoskodjak arról, aki hozzám fordul segítségért.

Nem foglalkoztam azzal, hogy kapok-e viszonzást, hiszen nem ez volt a lényege, és tudtam, a jó Isten a tenyerén hordoz, s mikor leesnék a peremén, mindig beljebb pöccint. Nem anyagi javakban mérhető a gazdagság, amire az olvasóim által lettem, sokkal inkább lelki, érzelmi gazdagság. És nem mondom, hogy nem volt olyan időszakom, amikor belefáradtam a küzdelembe és abba akartam hagyni, de olyankor mindig nyújtotta valaki a kezét, és már mentünk is tovább, együtt.

Egy forintba sem került soha, sem nekem, sem nekik, és mégis, életek változtak meg, ezt a menet közben kapott levelek alapján bátran kijelenthetem. 
Olyan szeretettel fordulnak az emberek felém és a családom felé is, ami szavakkal leírhatatlan. Mérhetetlen boldogságot érzek és erőt magamban a folytatáshoz, mert már tudom, hogy mennyien számítanak rám.

Ez az év nem az anyagi fejlődésről szólt. Az élet gondoskodott arról, hogy ha szép szóval nem megy, erővel lassítson le minket, és segített áthelyezni a fókuszt. Elsősorban az érzelmi gazdagodás lehetősége felé állt nyitva a kapu, és ez teljesen független volt a külső körülményektől, ám nem magától történt, elhatározás, döntés kérdése volt mindig is.

Elhatározom, hogy ezentúl csak a jót fogom keresni mindenkiben, és ha nem úgy szól hozzám, ahogy szeretném, nyugtázom annyival, hogy biztosan csak rossz napja van. (“Haladók” ilyenkor esetleg megkérdezhetik, segíthetnek-e esetleg valamiben…) Néha elég egy mosoly, néha elég csak annyit mondani: “Semmi baj!”.
Idillinek hangzik? Közhelyes? Utópiának érzitek? 
Lehet…

De működik, én tudom, mert olyan szerencsés vagyok, hogy nap nap után megtapasztalhatom, az igazi varázslat -számomra- a szeretetben rejlik. Törődjünk egymással! Ha kapunk valamit, köszönjük meg, akkor is, ha a másiknak “az a dolga”, hogy minket kiszolgáljon…mosolyogjunk rá az emberekre! Ha valakit nagyra tartunk, bármi miatt, írjuk meg vagy mondjuk el neki, és felejtsük el azt a kifejezést, hogy bármi “magától értetődő”. Semmi sem az, ha alkalmunk nyílik bárkit megdicsérni, tegyük meg! Ha valakivel jól érezzük magunkat, mondjuk el neki! Ha valaki hiányzik, keressük! Egy Einsteinnek tulajdonított gondolat szerint csak két dologban hihetünk: az életben vagy minden csoda, vagy semmi sem az. Én ebben hiszek, hogy itt, ebben az életben minden csoda, még ha nem is tűnik annak első pillantásra.
 
Mindenben és mindenkiben van valami csodálatos. 
Keressük meg!
 

Mindenkinek Áldott, Békés Karácsonyt kívánok! 
Éva

Amennyiben szeretnél még több karácsonyi lakásdekorációs témában olvasni és nézelődni nálunk, akkor iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz felületeinkhez! 
Facebook oldalunk: A vidéki Ház
Csoportunk: A vidéki Ház – közösségi csoport
Posztolj, véleményezz, kérdezz bátran!