Ismételten lapoztunk egy esztendőt az életünk kalendáriumában.
Idén is folytatódik bemutató riportsorozatunk, ahol vizuális értékeket teremtő, őrző alkotókkal, művészekkel ismerkedhettek meg.
Most is, mint előtte néhányszor virtuálisan bekopogtatok általam kiválasztott alkotói műhelyajtókon. Az ott készült vagy épp születés alatt lévő kézműves csodákat megcsillantatom soraimon és a fotókon keresztül. Mondatokba formálom az általuk megélt történeteket és érdekes sorsfordulatokat. Mindezt úgy, hogy a mellékelt képek által érezzétek is ennek a meghitt hangulatát és melegségét. Mögé tudjatok tekinteni a színfalaknak, hiszen az érdemi munka ott történik.
Célom, hogy jobban megismerjétek Őt, mint alkotót, mint ötletgazdát, mint művészt, mint magát az embert.

Most Csongrádi János építész alkotásai kerülnek nálam fókuszba, ahol a mérnöki pontosságú milliméterek és statikai adatok mögül megpróbáljuk előcsalogatni, napfényre hívni és ezáltal bemutatni az alkotói vénáját.

1.  Bemutatkoznál kérlek?

A nevem Csongrádi János, Pro Architectura-díjas építész.
Iskoláim: BME Építészmérnöki kar, Építész Mesteregylet Mesteriskola, DLA Mesterképzés BME Középülettervezési Tanszék
Önálló szakmagyakorlataim: lakóépületek, társasházak, kisebb középületek (templomok, imaházak, lovarda, mentőállomás, szálloda, iskola, katonai temetők) tervezése.
Jelenleg is oktatói tevékenységet folytatok a Junior Art Center Lakberendező iskolában.
Illetve még önkormányzati képviselőként tevékenykedem: Budapest, III. kerület, Óbuda-Békásmegyer

2. A személyes történeted kezdete. Hogy is volt?

1990 óta dolgozom építészként és ehhez szorosan kapcsolódik a grafikai tevékenységem. A skiccelt vázlataim egy továbbgondolt, aprólékosabban kidolgozott műveivé értek hosszú évek alatt.

3. A képeid kiknek is szólnak leginkább?

Nincs előre meghatározott célközönségem. Bárkinek, aki fogékony az értékre és a szépségre. Önmagára és a környezetére igényes, nyitott tud lenni a világban zajló folyamatos változásokra.

4. Általában az alkotó a saját életútján képes visszatekerni egy bizonyos forráspontig, amikor megszületett maga az alapgondolat, mely erre a jelenlegi útra terelte. Nálad ez miként is történt?

Erős szülői mintát követve, hiszen édesapám építészként dolgozott. Gyerekkorom óta rajzasztalok mellett éltem a mindennapjaimat. Teljesen megszokottá vált számomra ez a közeg. Kiskorom óta remek társam a ceruza és a papír, folyamatosan firkálok, rajzolok, melyhez később még társult a fotózás is.

5. Milyen családi hagyományok, minták és értékek kísértek vagy támogatták a kijelölt alkotói utadat?

Teljesen egyedül haladtam vagy haladok még mindig, folyamatosan mozgásban. Önmagamban és környezetemben kutatva találtam meg a részemre kijelölt utat.

6. Melyek azok az egyedi stílusvonások, vizuális jegyek, amelyek legfőképpen jellemzik a képeidet?

Elsősorban fekete- fehér grafikákat, útirajzokat készítek. A színes alkotásaim akvarellel és vízfestékkel készülnek.

7.  Hol lehet elérni Téged? Hol lehet Tőled vásárolni/rendelni?

Jellemzően személyes megkereséseken keresztül.
A privát Facebook profilomban található meg a “Grafikáim” album.
Több érdeklődés is érkezett már nyilvános kiállításaim után. Az elmúlt években évente átlagosan két tárlaton vehettem részt.

8. Mi tesz Téged elégedetté/boldoggá ebben az alkotási folyamatban?

A koncentrált pillanatok megélése. Egy, a hétköznapitól különböző alkotói létállapot jön létre.

9. Melyik képedre vagy díjadra vagy a legbüszkébb?

A grafikai tevékenységem és a fotózás nem elválasztható szervesen külön az építészeti tervezésektől. Hiszen tulajdonképpen egy, az építészeti munkákat  megelőző inspirációs tevékenységnek tekinthetőek.
Létrejön így egy oda-vissza ható, érdekes játék.

Pro Architectura – díjat kaptam a a budaörsi Német-Magyar II. Világháborús Katonai Temető tervezéséért. Az egyetemet Diplomadíjjal fejeztem be (Latinovits Zoltán-Reich Károly Emlékmúzeuma, Balatonszemes)

10. Milyen további tervet vagy ötletet szeretnél még megvalósítani a jövőben?

Nagyon szeretek utazni. Remélem, hamarosan ismét lehetőségünk lesz rá. Spotán új élmények, benyomások, tapasztalatok szerzése.

Alkotsz? Kézműveskedsz? Érdekelne egy ilyen típusú megjelenés?
Riportra jelentkezni lehet: andrea.valentinyi@avidekihaz.hu

Amennyiben szeretnél még több hazai kézműves ajtaján bepillantani, akkor iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz felületeinkhez! 
Facebook oldalunk: A vidéki Ház
Csoportunk: A vidéki Ház – közösségi csoport
Posztolj, véleményezz, kérdezz bátran!