Ez a felújított családi ház egy lengyel-skót házaspár otthona. Mindketten kifejezetten szeretik a nyugodtabb életet.
Az ablakaik az Elbląg-csatornára néznek és amikor csak kedvük támad, akkor lesétálnak mólójukhoz és felszállnak a hajójukra, majd a közeli Gdańskba áthajóznak.

Egy közel 180 éves ház felújítása Warmiában

A háziasszony, Emilia a lengyel Gdańskból származik, viszont a férje, Ian vérbeli skót. Nemcsak az érzelmeik, hanem a hasonló életfelfogásuk is összeköti őket a kezdetektől – a történelem iránti szeretet és az értékmentés.
Emilia, így beszél az otthonukról: – Házunk ódon és posztnémet, nem tudjuk, hogy valóban mennyi idős lehet. Ha találgatnunk kellene, akkor a valós kora szorosan kapcsolódik az Elbląg-csatorna építésének történetéhez.

A XIX. században Frigyes Vilmos porosz király kitalálta, hogy a hajózható útvonalon összeköti Kelet-Poroszországot a Balti-tengerrel.
A fő probléma, amellyel a mérnökök szembesülni kényszerültek, az a tájakon található számos tó közötti szintkülönbség, mely néhol 100 métert is meghaladja.
A csatornarendszer építése 1844-ben kezdődött el, ma egyike Lengyelország legizgalmasabb látnivalóinak. A csatorna érdekessége, hogy a víz nem folyamatos – az egyes csatornaszakaszok között különleges hidraulikus rendszer segítségével a hajók bizony a füvön, egészen pontosan egy speciális sínrendszeren haladnak.
A csatorna megnyitása után a vízszint helyenként jelentősen lecsökkent és élőhelyek kezdtek kialakulni.
A ház kora ekkora datálható, tehát bőven 170 év felett jár már!

Hogyan is kezdődött az egész?

Vagyis amikor gombhoz keresed a kabátot… vagyis ebben az esetben egy szeretett hajóhoz megfelelő otthont…
Tehát otthont kerestek … a hajójuknak, amelyet Pomuchelnek hívnak – mely a kaszubiai “tőkehal” neve. 
Egy napon a házaspár apja, aki a helyi hajógyárban alkalmazott mérnökként dolgozott, úgy döntött, hogy felújít egy különleges régi hajót. Ezt a típust 1965-től a Puck 24 motorral szerelték fel, ez volt az első horgászhajókra telepített lengyel motor. 
Ma már csak két ilyen hajót tartanak számon Lengyelországban és a másik a pucki múzeumban található.

Gyönyörű tóparti otthon

Ez a régi, posztnémet ház, amelyet megvásároltak, az elhanyagoltság és a lepusztultság arcát mutatta – az előző tulajdonosok nem igazán törődtek a kötelező karbantartásokkal vagy a szükségszerű javításokkal.
A több méteres csalánnal benőtt házban a régi bútorok nedvesek és penészesek voltak. Elkeserítő helyzetről árulkodott.
A házaspár mégis úgy döntött, hogy megmenti és helyreállítja. Bár a közeli barátok tekintete sok kérdést rejtegetett, de ők határozottan tudták és látták a lehetőséget, hogy fog majd egyszer kinézni ismét teljes pompájában.

Elbontottak főfalakat és különlegesebb megoldásként üveggel pótolták, így meseszép kilátás nyílik most a tóra. Ez a hatalmas bravúr Aleksandra Cwilewicz építésznek köszönhető, aki újratervezte az egész otthont. 
Fantasztikusan sikerült ötvözni a régi szerkezeti elemeket az újakkal. 
Mindennek megkoronázása lett az oszlop vagy a fal nélküli ház üvegsarka, mely teljes panorámát biztosít a tóra. 
Magában a mennyezet gerendái is különlegesek és a nappali lenyűgöző magasságú lett. 

Gondosan megválasztott színek: menta, szürke és kék a belső terekben

A bútorok, a színek és a kiegészítők kiválasztása is komoly feladat volt. Több évig eltartott mire mindent megvettek és mire ez a ház felépült, addig egy bérelt konténerekben tárolták. Például a székeket Európa másik végéből repülőgéppel hozatták.

Egy napon végül elkezdődött a beköltözés és két teherautó felszerelés érkezett a házhoz. Minden tárgy és bútor végre a megálmodott helyre kerülhetett.

Még a fürdőszobában is képesek voltak megfelelő kompromisszumot hozni. A férj, Ian mindenképpen kádat szeretett volna, a feleség pedig zuhanyra vágyott.
Végül azt mondták: “Rendben, legyen kád, de az legyen rózsaszín.” 

Építész: Aleksandra CwilewiczMi a véleményed erről a hangulatos házról? Elfogadnád elvonulásod idejére? Vagy azonnal oda is költöznél véglegesen? Mi tetszik benne a legjobban?

Amennyiben szeretnél még több külföldi és hazai otthonba, kertbe bepillantani, akkor iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz felületeinkhez! 
Facebook oldalunk: A vidéki Ház
Csoportunk: A vidéki Ház – közösségi csoport
Posztolj, véleményezz, kérdezz bátran!

Forrás: weranda.pl