Már a kapuból szembetűnik ez a lenyűgöző délies stílusú légkör, amelyre erre az otthonra jellemző. Látványként tárul elénk egy hófehér családi ház, növényládákkal teli ablakpárkányok, zsalugáterek, pasztell csíkos napellenző és travertinnel ellátott padlóburkolat, amely ontja a kellemes hűvösséget egy forró napon, végezetül pedig rózsaszínű leanderek és verbenák, hortenziák kőedényekbe ültetve.
Lenyűgöző összhatásként azonnal megragadja a tekintetünket és még a falak közé be sem léptünk.

A mediterrán stílusjegyek nem véletlenek

Małgosia, a tulajdonosnő szenvedélyesen szeret Olaszországba utazni.  Legelőször tizenöt évvel ezelőtt járt ott a legjobb barátnőjével, Anna Marcinkiewicz építésszel. Ania akkor megmutatta neki kedvenc kisvárosait Siena és Milánó közelében, útközben pedig rengeteg antik boltokat látogattak meg együtt. Małgosianak nagyon tetszettek a történelmi bérházak építészeti stílusa és az olaszos szűk utcák miliője. Rendszeresen visszatértek oda és a későbbi utazások során egyre jobban megszerette az olasz stílus karakterét. Arról álmodoznak, hogy majd nyugdíjasként, vagyis legalább a hideg hónapokban ebben a déli országban élnek, viszont ennek a légkörét addig is egy Varsó közeli házban megteremtették.

A bútorok, amelyekkel be lett rendezve a ház, Ania építésznővel együtt keresgélték hol Olaszországban, hol pedig a lengyel régiségboltokban. Végezetül egy asztalos barátjuk fehérre festette őket, illetve Anna pedig provence-i stílusban saját kezével patinássá koptatta. 
Hosszú évek óta együtt dolgoznak Aniával, így már szavak nélkül is tökéletesen megértik egymást.

Volt, hogy egy firenzei építésztől megvásároltak nappali szobába egy arany keretű (ma már fehér) kristálytükröt és egy hatalmas 19. századi tálalót virág- és gyümölcsmotívumokkal. 
De volt, hogy egy Varsó közelében található régiségboltban Małgosia két kárpitozott kanapét talált gyönyörűen íves fa lábakkal, ekkor Anna világosszürke szövetet választott rá, és egy olyan karosszéket adott hozzá, amely évek óta állt a saját házánál. 
De található családi hagyatékbútorok is a házban, például a Stasi nagymama kerek tölgyfa asztala, amely akár 25 fő számára is meghosszabbítható, most az ebédlő éke lett.

Számos bútordarab Európa számos országából érkezett

A lakberendezési kiegészítők és a csecsebecsék is kifejezően hangsúlyozzák a belső tér dél-európai jellegét és sok közülük olasz eredetű
Ón ezüstözött tálcák, kancsók és tálak, amelyeket Ania a velencei, firenzei és bolognai antik üzletekben talált, régi olasz kézműves szignókkal ellátva. A pultra helyezett új ezüst talpú lámpákon megakadt a szeme egy wilanówi üzletben. Mégis Małgosia különösen büszke három bronzból és sárgarézből készült, kristályokkal díszített csillárra, amelyek a konyhában és a nappaliban kerültek felfüggesztésre. Arra emlékezteti őt, hogy amikor Aniával Riccioneban épp vacsorázni mentek, akkor észrevettek egy kis antik üzletet. A bolt bútorai között a kristálycsillár felragyogott rájuk. A vacsora elmaradt, mert olyen sok időt töltöttek az üzletben, de végül kijöttek egy káprázatos csillárral.

Az ebédlővel és nappalival kombinált konyha a legfontosabb helyiség a házban

Az otthonban a férjével, Wojciech-kel és lányaival él – a 12 éves Marysia és a felnőtt Zuzia, de ő már a saját otthonnal rendelkezik, viszont gyakran elutazik hozzájuk. 
Małgosia lelkének lengyel darabkája igazán a konyhában kel életre. Munka után a tökéletes kikapcsolódás egyik legjobb módja tinktúrák és titkos befőzések készítése nagymama eredeti receptjei szerint, néha késő estig.

A kökény tinktúra és a különféle befőttek mestere lett. Kísérletként fahéjat, szegfűszeget és friss mentát ad a kutyabengéhez és a bodzához. Közvetlenül karácsony előtt mindig finomságokkal teli csomagokat készít és elviszi azokat barátaihoz és az ismerősökhöz. Egy közeli barátjától, aki ismeri gyengeségét a szép bútorok és dekorációk iránt, egyszer kapott egy százéves fésülködőasztalt, amely most a hálószobájában áll. Inna, tudván, hogy a lovaglás Marysia szenvedélye, két lovas figurát adott neki – egy fából és egy ónból.

Mi a véleményed erről a varázslatos otthonról? Mi tetszik benne a legjobban?

Amennyiben szeretnél még több külföldi és hazai otthonba, kertbe bepillantani, akkor iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz felületeinkhez! 
Facebook oldalunk: A vidéki Ház
Csoportunk: A vidéki Ház – közösségi csoport
Posztolj, véleményezz, kérdezz bátran!

Forrás: weranda.pl