Egyre erőteljesebben kopogtat már a tavasz az ablakunkon a bolondos áprilisi hónap szélsőségeivel. Hol vékony pólóban tárjuk szét karjainkat és fogadjuk be ezen évszakra oly jellemző kellemes ingereket. Hol vastagabb kabátba bújva lehajtott fejjel menetelünk a fagyos és szelesebb utcán a magunk útjait róva. Közhelyesen legyintve… szeszélyes, mint az áprilisi időjárás.

Továbbra is folytatjuk bemutatkozó alkotói riportsorozatunkat, ahol vizuális értékeket teremtő, őrző kézművesekkel, művészekkel ismerkedhettek meg.

Most is, mint előtte tettem néhányszor bekopogtatok virtuálisan általam kiválasztott alkotói műhelyajtókon. Az ott készült vagy épp születés alatt lévő kézműves alkotások felcsillannak a leírt sorok és a mellékelt fotókon keresztül. Mondatokba formált élettörténetek és érdekes sorsfordulatok fognak megelevenedni, melyek elmélyüléséhez rásegítenek a képek, így átérezhetitek ennek meghitt hangulatát és melegségét.
A valós színfalak mögé tudtok tekinteni, hiszen az érdemi munka valójában ott történik.
Cél, hogy jobban megismerjétek Őt, mint alkotót, mint ötletgazdát, mint művészt, mint embert.

Most Kovács Gabriella alkotásai kerülnek a fókuszba, ahol a mesés képzeletszülte tündérvilága és csodaszép kerámia virágai mögül megpróbálom előcsalogatni, napfényre hívni és bemutatni az alkotói vénájának az eredetét.

1.  Kezdjük is az elején. Kérek, mutatkozz be!

Kovács Gabriella vagyok. Jó hosszú ideje – tulajdonképpen idén 22 éve -, hogy saját műhelyben dolgozhatok, amit megelőzött több már a kerámiához köthető munkahelyem is. Dolgoztam többek között a romhányi csempegyárban. Illetve más kerámia műhelyekben is, ez egyben képzés is volt számomra és levizsgáztam 2002-ben fazekasságból.

2. Mindenkinek van egy személyes története. Nálad, hogy is volt?

A műhely életében a Pipacs Kerámia 8 éve alakult ki. Időszakosan többen besegítenek a készítési folyamatokba és természetesen a családomra is számíthatok. Nagyon sok támogatást kapok tőlük!
A szakma elsajátítása nehéz és hosszú út volt. A szendehelyi műhelyekben való munka nagy segítség volt a számomra. A mostani időszakban – lassan egy éve – nincs igazán lehetőség róni az utakat és vásárokra készülni, így új csatornát kerestünk, hogy eljussunk a vásárlóinkhoz. Időszakos nyitva tartással van egy udvari boltunk és a közösségi média felületen (Facebook) keresztül is elérhetőek a termékek.

3. Mit gondolsz, hogy a kerámiáid kiket szólítanak meg leginkább?

Mindenkit, aki szereti a szépet! Nem lehet behatárolni korra vagy nemre, mert vegyesen minden korosztályból érdeklődnek és előszeretettel vásárolnak.

4. Általában az alkotó a saját életútján képes visszatekerni egy bizonyos forráspontig, amikor megszületett maga az alapgondolat, mely erre a jelenlegi útra terelte. Nálad ez miként történt?

Forráspontnak tekintem a vasas virágot. Mindig eszembe juttatja az indulást. Többféle virág is készült vasas szárral, de a pipacs ihlette meg a használati tárgyakat.

5. Milyen családi hagyományok, minták és értékek kísértek vagy támogatták a kijelölt alkotói utadat?

Különösebben fazekassággal vagy kerámiázással kapcsolatos hagyományok nem voltak a családban, viszont az elejétől kezdve (mind a mai napig) mögöttem áll a szűk családom. Nagyon sok támogatást kaptam tőlük az induláskor is.
Pár közeli barátnak szintén sokat köszönhetek: a legelején egyikük segített hozzá első műhelyemhez (amit 1999 és 2005 között használtam) és az eszközökhöz, illetve egy házaspár szakmai és szellemi szabad teret adott minden kezdeti kísérletezésemnek.

6. Melyek azok az egyedi stílusvonások, vizuális jegyek, amelyek legfőképpen jellemzi a termékeket?

A pipacs a fő motívum, visszaköszön a használati tárgyak és dekorációs termékek pirosságában és formavilágában is. De természetesen más virágok és termések is életre kelnek agyagból, színes formavilágban.

7. Hol lehet elérni benneteket? Hol lehet tőletek vásárolni, rendelni?

Személyesen Romhányban érhető el a műhely a Batthyány út 31. szám alatt.
Időszakos nyitva tartással az udvari boltban vásárolhatóak meg a termékek.
Ezen kívül Pipacs Kerámia facebook oldalunkon keresztül e-mailben tudunk rendeléseket fogadni.
https://www.facebook.com/PipacsKeramia

8. Mi tesz téged elégedetté boldoggá ebben az alkotási folyamatban?

Boldoggá maga az alkotás tesz és az a tündérvilág, ami a születése után lényegében önálló életre kel, hogy mást is boldoggá tudjon tenni. Hasonlót, vagy talán ugyanazt is látjuk azokkal, akik felkeresik és vásárolnak a műhelytől.

9. Melyik kerámiádra vagy díjadra vagy a legbüszkébb?

2013-ban óriási szakmai elismerésben részesültem: a Közép-magyarországi Príma Díj külön díjának nyertese lettem, magyar képzőművészet kategóriában értem el ezt a címet a használati tárgyakkal.

10. Milyen további tervet vagy ötletet szeretnél még megvalósítani a jövőben?

Szeretnék még ebben a színes, vidám tündérvilágban maradni, és ihletet nyerni a következő évekre. Szeretném, amennyire csak lehet átadni ezt a világot, hogy mást is olyan boldogság töltsön el, mint amiben nekem részem van az alkotás folyamata során. Ez most a legfontosabb.

Alkotsz? Kézműveskedsz? Érdekelne egy ilyen típusú megjelenés?
Riportra jelentkezni lehet: andrea.valentinyi@avidekihaz.hu

Amennyiben szeretnél még több hazai kézműves ajtaján bepillantani, akkor iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz felületeinkhez! 
Facebook oldalunk: A vidéki Ház
Csoportunk: A vidéki Ház – közösségi csoport
Posztolj, véleményezz, kérdezz bátran!